9.2.2016

Sittenkin satelliitti

Sunnuntaina Pohjois-Korea ilmoitti ampuneensa satelliitin radalleen. Tätä epäiltiin lännen asioista tavallisesti perillä olevissa piireissä, ja sanottiin, että se on vaan peite ohjustestailuille, joita P-Korea ei YK:n määräyksestä saa tehdä.

Mutta se on sittenkin satelliitti. Satelliitteja saa kaiketi laittaa matkaan kuka tahansa.

Ja nythän on tämä yksityissektorin rakettiliikenne, joka pyrkii lähettämään turisteja avaruuslennoille.

Tässä eilen oli puhetta avaruusromusta. Siitä oli joskus oikein televisiossa ohjelmaa, kai se oli CBS:llä, että amerikkalaisilla on oikein puolustusvoimien alainen järjestö, joka vahtii avaruusromua, kun sitä on siellä niin paljon.

Ja jos maallikon silmin katsoo, niin sinne laukaistaan melko paljon rautaa ja loppujen lopuksi kiertämään jää hyvinkin pieni laite.

Mitä tälle rakettiainekselle tapahtuu, on täällä vähän ihmetyksen aiheena.

No sielläpäin maailmaa on sitten muutakin asiaa. Kiinalaisen kalenterin vuosi alkaa ja se on nyt sitten apinan vuosi.

Näistä kalentereista ei pidetä sen enempää lukua, muuta kuin kulttuurin puitteissa vietetään juhlien. Onhan länsimainen kristilliseen ajanlaskuun perustuva kalenteri se, minkä mukaan mennään joka maassa.

Apinan vuosi. Täytyy tutkia, mistä nämä eläinten mukaiset vuodet on tulleet. Kai siitä wikipediassa on jotain tietoa.

Mistä tullaan tietojen oikeellisuuskysymyksiin. Kuka tarkistaa, että wikipediassa on tiedot oikein? Se on nimittäin saanut tärkeääkin suuremman sijan tietojen hakupaikkana.

Nyt ei tule edes mieleen sen suuren tietosanakirjan nimeä, mikä taannoin oli se, mikä kirjahyllyssä piti olla, että sai tarkistaa asioita. (Tästä muistikatkoksesta on BBC:llä tänään juttua.)

Vaan koomillistahan se oli, että oli kymmenet vuodet samat kirjat käsillä. Ainakin Afrikan kartta muutti muotoaan vähän väliä. Ja historiankirjoitus oli sitä tai tätä, ainakin Neuvostoliiton osalta.

Meillä on Rand McNallyn maailman karttakirja. Se on jo varmaan kymmenen vuotta vanha. Siellä on paljon vanhoja tietoja. Yksi Suomea koskeva täysin vääräkin tieto siellä on.

Siellä sanotaan, että Suomi on Naton jäsen. En ole viitsinyt kartan julkaisille mennä asiaa korjaamaan. Siellä luetellaan myös bruttokansantuote ja keskitulot, asukasmäärät ja muuta.

Ei nyt muuta kuin että Amerikan esivaaleissa on tänään tärkeä päivä. Jostain syystä New Hampshire on toinen näistä ratkaisevista osavaltioista, joiden päätös ehdokkaiden suhteen heijastaa lopullisia tilanteita.

Tätä ilmiötä ei ole mitenkään osattu selittää. Meikäläiselle tulee mieleen yllytyshulluuden mahdollinen vaikutus.

Katsellaan, miten käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti