6.9.2013

Jotain soopaa

Vastaväitteinä Alzheimer-tutkijoille tuleepi tässä.

Pitkin internetin uutistekijöitä on kerrottu, että ko taudin esiintyminen vaihtelee maailman maissa. Ja siellä tarkastellaan, että sellaisissa maissa kuin Sveitsi ja Islanti, joissa on vähän kulkutauteja, esiintyy Alzheimeria 12 prosenttia enemmän kuin Ghanassa ja Kiinassa, joissa maissa on paljon tartuntatauteja.

Minusta tälläinen arviointi ei ole tiedettä. Kuinka tarkkaan Ghanassa esimerkiksi pidetään lukua ihmisten taudeista? Siellä vanhemman ihmisen höperöistyminen on varmaan normaalina pidetty asia, eikä siitä ole käyty missään kertomassa. Ja lieneehän elinikäodotekin paljon lyhyempi kuin kehittyneissä maissa. Kun taas Sveitsissä ja Islannissa luetteloidaan kaikki dementia tapaukset. Tuo 12% on mielestäni minimaalisen pieni kaikki huomioiden.

Eli älkää nyt, päättäjät, tehkö mitään hätiköityä tautien torjunnan puoleen. Itsellä on sellainen käsitys, että jos ei ole tarvis tehdä paljon mitään ja elämän haasteet ovat minimaaliset, niin siitä voi lipsahtaa sinne dementian puolelle helposti.

Jos tauteja aletaan jättämään torjumatta, niin tuloksena on vain sairaampia dementikkoja ja lyhentynyt elinikä. Ei tilastoista voi tehdä paljonkaan tiedettä. Kyllä ne taudin syyt on etsittävä jostain muusta. Ja allekirjoittaneella on sellainen käsitys, että kaikki taudit on jonkinlaisen viruksen ja bakteerin aiheuttamia. Näinhän selvisi myös sydän- ja verisuonitautien suhteenkin. Ja kauan kesti ennen kuin se todettiin.

Siellä lukee mm. näin: "Countries in which more than 75% of the population resides in urban areas, such as the UK and Australia, displayed Alzheimer's rates 10% higher than in countries where fewer than one-tenth of people live in urban areas, such as Nepal and Bangladesh.Additionally, the researchers say that the overall differences in levels of sanitation accounted for 33% of the discrepancy in Alzheimer's rates between countries, while infectious disease accounted for 36% and urbanization accounted for 28%." 

Höpö höpö. Jos halutaan vertailla eri olosuhteiden vaikutusta tilastoissa, on niiden oltava samassa maassa, mistä tiedetään, kuinka paljon tilastoihin tulee tietoa ylipäänsä. 192:n maan välillä ei tuollaista arvailua ole tarvis tehdä. Tai ei ainakaan hypätä johtopäätöksiin.

Mm lasten suhteen on todettu, että huonot hygieniaolosuhteet aiheuttavat lapsille heikentynyttä kykyä oppia, kun aivokapasiteetti joutuu tautien vuoksi kuormitukseen. Sama nuppi kun käsittelee kaikkea tekemistä ja kokemista.

Have a nice day!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti